ayam madu yang dimasak dalam kuali je tapi rasanya sangat sedap..masakan yang menggunakan madu memang superb saya sendiri pun banyak gunakan madu dalam masakan..kali ni resepi ayam madu diambil daripada Kak Hana..
Resepi Ayam Madu Sticky-(kopipes dari blog Kak Hana)
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong kecil(saya guna peha ngn kepak je beli kat pasoraya)
2 inci halia muda - parut
5 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar sos tiram
2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2 (saya buh seasoning je sos ikan ade saja malas buh)
1 sudu besar sos cili dan sos tomato
3-4 sudu besar madu
1/2 sk lada hitam
1/4 cawan air
garam jika perlu
Cara-cara
Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan
nah inilah diaa..disebabkan penutup kuali saya kan dah pecah jatuh atas kaki saya dulu tu kan..maka saya guna la penutup periuk kukus..jadikla janji bertutup gakk..Dan mabeless gak rasanya..thanks Kak Hana untuk resepi yang simple ni..memacam gakla resepi daripada blog Kak Hana ni penah saya buat..
~semoga Kak Hana dan family serta semua rakyat Malaysia yang berada di Jepang berada dalam keadaan yang selamat..
wow look mabeles..mesti cuba nih..hehe
BalasPadamnampak sgt sedap!! terliur jap.. hihihi
BalasPadamsedapnya...nampak shinning2 gitu..huhuhu
BalasPadamsedap tue... senang jer resepinya...
BalasPadamhuhu ye memang sedap pun wehhh..xpuas makan dah buat pun xbyk kan hahaha..pasnih nak buat lagi lagipun senang je..dan bahan2nya pun senang cari ade kat umah je kan..bebudak musti suka sbb dok pedassss
BalasPadammadu yg nie abah poon suke...hehehhe..
BalasPadam