Tapi saya terai buat rojak kateh masakan orang Ganu sebab member selalu sebut sedap..sedap rojak kateh.. maka kene terai la..nak tahu sedap ke dok sebahagiannya lagi buat sambal tahun masakan popular orang jawa hahah hambik ko..
resepi semua ikut kat myresepi.com..padahal ade gak dalam buku masakan kat umah ni saja malas nak cari..
Ni la ghupe rojak kateh versi saya buat..gamaknya kalo orang Ganu buat lagik sedapp la kan..tapi ni pun dah sedap dah bagi saya sebab rasanya lebih kurang dengan kuah keropok lekor sebab ade campur cuka,cili kering,air asam jawa dan gula nesan aka gula melaka
sambal tahun..namanya sambal tapi guna santan dan lengkuas muda yang banyak selain cili padi..tapi saya buh sikit je cili padi takut pedasss sesangat lak kan.Hurm tapi kali ni cam tak berapa puas hati dengan rasanya..maybe next time leh terai buat lagi kan..
apa kata orang Ganu dan orang jawa..okey dakkk hikss
8 ulasan:
Setakat nih blik tganu tak pernah lagi jumpa rojak kateh nih ;0)
Coretan Terkini: Ketinggalan keretapi a.k.a baru merangkak nak ambil tahu ;0(
my MIL org jawa memg buat sambal tahun@taun tu. sy pun belajar wat jgk. resipi MIL letak taucu + kicap.. so color gelap skit..
mek,
camne nak bagi vocher ni?pos kat mana?
emel aku ah..tak pun drop meseh kat fb eh
salam kenal dari saya..dr blog cikgeli ;-)
sambal kateh?pestime dengar..cam sedap je..haha sebab apa saja yg berunsurkan cili mmg menarik perhatian ku
Salam. saya orang jawa tapi tak pernah dengar pulak...baca ayat-ayat tentang masakan tu pun dah terliuq
Ye..boleh terai masakan ni memang sedap pun rojak kateh tu..
kak nani:
oo yeke terkejut gak,sebab org jawa kata memang popular di kenduri2 kawen.
zura suke sambal tahun, x reti buat tp mmg suke sbb mak selalu buat...
rojak kateh ni ade jual di area kajang tak?
Catat Ulasan