Mereka Yang Terbaik..!

6/08/2010

Tips untuk para ibu yang bizi

Salam..hari ni aku berminat nak share ngan kalians tips tuk menguruskan masa para ibu sekelians yang mana selalu rasa down tensen dengan kerja,balik umah banyak menda lagi nak buat,mana nak mengepam susu,anak nak mengempeng lagi bukan tuk ibu yang berkerjaya jer suri rumah yang desperate cam daku pon selalu tak cukup time wehhh..hik

Kalau keluar gik kedai ke mana ke ku selalu terserempak dengan jiran yang kul 9 malam baru sampai umah amik anak kat umah pengasuh anak pon dah lentok tidur,ada gak yang balik terus angkut anak makan kat kedai tomyam..bile lihat situasi gini aku selalu terpikir agaknye bile diorang ni berpeluang memasak kat umah yela badan pon dah letih mesti pikir nak tidoo je kan..

Kesian nye pada anak dan suami la jarang merasa masakan si ibu sedangkan air tangan ibu itu merapatkan lagi hubungan anak beranak..

So masa SGM yg lepas pon kiteorang ade bincang pasal nih macam macam tips yang dapat dikongsi bersama..tak sangka masih ramai ibu yang berkerjaya tetap memasak bile balik umah walaupon pada bulan Ramadhan..antara tips nya kalau kalians rasa tak tau cemana nak mudahkan proses memasak..


  • memasak sebenarnya tak lama tapi masa untuk menyediakan bahan untuk memasak tu yang lama so di sarankan kalians kisar sesiap bawang,cili,halia serai simpan dalam peti daku yang dok umah ni pon wat macam ni.

  • masak pes cili atau sambal sesiap kendian simpan dalam peti bila nak masak terus guna je ala ala macam kite guna perencah segera tu tapi bezanya nih kite sendiri yang buat.

  • masa cuti potong sesiap sayur ke atau bahan yang kite nak masak simpan dalam peti,boleh gak buat list apa yang kite nak masak tuk hari seterusnye supaya tak perlu nak pikir nak masak apa nanti.

  • ada ibu yang sarankan rebus ayam atau daging sesiap simpan dengan air rebusan sekali dalam peti.ini tuk mempercepatkan tempoh memasak.

  • kadang kadang anak kecil selalu ganggu bile kite nak memasak ni biasa jadi pada suri rumah la,masak siap2 makanan tuk hari esok sebelah malam biar suami jaga anak pastu esok just panaskan jerr.

  • masak makanan tu banyak biar cukup sampai malam so kalians takdela terkejar-kejar asik memasak dari pagi sampai ke malam.

ni lak tuk sediakan makanan baby atau anak kecil kite yang ditinggalkan umah pengasuh atau di taska..



  • mungkin sesetengah ibu amik jalan mudah bagi bijirin segera seperti nestum tuk anak makan tapi bukan semua anak boleh terima nestum ada gak menolak macam Qaseh tak berapa suka..so cara terbaik adalah dengan membuat sendiri puri tuk baby kitu tu.contoh pic di bawah aku wat puri jagung manis sedap dan enak kisar jagung yang dah direbus simpan dalam bekas kecik macam bekas dadih ke buh lam peti kalau letak tempat ais bleh tahan 2 minggu..panaskan dalam microwave je bile nak bagi anak makan.

  • bukan puri jagung je bleh gak buat puri labu,brokoli,lobak merah,epal selain tu kalians leh buat sup ayam atau ikan kendian blen pastu simpan dalam peti.

  • memasak bubur memang agak leceh sebab ambil masa yang lama,so cara yang mudah kisar beras dahulu kemudian baru masak lam periuk tuk buat bubur so cepat sikit bubur tu masak.

Walaupon aku nih dok umah je aku pon buat gak macam -macam puri buah,kadang siap bawa balik kampung lagi so kalo pemili ke buka peti tengok ada bekas puri qaseh diorang tau tu memang aku bawa bekal jadi diorang tak sentuh la..sebab kadang kat kampung kite tak sempat nak sediakan makanan tuk anak lagi pulak kalo time tu ade kenduri kendara ke. puri jagung baru je buat hari ahad lepas sebab rindu lama tak buat puri tuk Qaseh..hehe aku pon tumpang sekaki gak sebab sedappp..

Ni contoh masakan yang simple tuk anak kite yang tak pandai nak makan makanan pedas mudah je masak udang goreng nih aku just panaskan mentega lam kuali pastu masukkan bawang putih,cili merah,serai,halia,bawang besar semuanye di mayang je pastu tumis sampai naik bau kendian masukkan sedikit kacang panjang yang dipotong..last masukkan udang,sedikit sos cili dan serbuk kunyit goreng sampai masak..ringkas dan mudah..dan juga sedappp..jangan lupe perasakan dengan garam..heheh.aku masak camni sejak dulu lagi bukan tuk anak kecil je orang dewasa pon suke..

nanti kalo ade tips akan ku kongsi lagi..

sengihnampakgigi

5 ulasan:

atoyis berkata...

bagus2 tips yg berguna

☺[ai][sUmi]☺Chan berkata...

:d: woaaa.. sedapnye..

AlongAzrina berkata...

Dah biasa dah dengan penat menat ni tu yang amik suplemen, bagi sayalah(bukan nak promote pon). Husband tentera, anak 2 orang tgh membesar, urusan rumahtanggah semua buat...bahkan keje opis cam beli setem, pos surat bos, bayar bil pon buat. Serbis kete pun sendiri buat, brg elektrik rosak pon sendiri hantar pendek kata mmg berdikari sendiri laa ni buat part time berniaga pon beli brg, oder brg, packing brg pon sendiri buat suami mmg tak bantu pon hahahahah.

qasehadam @ nurul berkata...

@AlongAzrina

baguslerr gitu ehh ku pnh amik trial pack ni dulu

.:fyzz:. berkata...

salam kenal..suka la tgk blog cik puan nurul.byk info berguna..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...