Mereka Yang Terbaik..!

5/23/2010

Taknak menyusu atau Reverse Cycling


Sejak akhir-akhir nih Qaseh agak kurang menyusu di siang hari tapi sebelah malam macam biasa nak tidor mesti mengempeng la kadang dia akan terjaga nak nenen tapi mata tertutup mulut mencari hahah..

Sebenarnya aku agak susah hati bile sebelah siang dia lagi suka main.Dia masih menyusu tapi tak sekerap dulu la tapi aku takda la susah hati benar sebab dia masih makan lebih kurang 4 kali sehari dan minum air la.


Aku pernah terbaca tentang reverse cycling iaitu anak menyusu lebih kerap di malam hari berbanding siang hari..tapi jangan risau jika anak kalians pon camni gak sebab reverse cycling tidak memudaratkan..antara puncanya..


  • ibu yang sibuk berkerja disiang hari maka bayi akan lebih kerap menyusu di malam hari kira nak tebus la waktu tak dapat ngempeng di siang hari.



  • bayi terlalu aktif pada siang hari nak main je sampai lupa nak menyusu lebih lebih lagi kalau dia dah mula ambik solid food.

Tapi kalians jangan terlalu risau bila hal ni terjadi sebab kalau anak kalian tuh dah mula ambil solid food kira dia masih mendapat nutrien yang seimbang lagipon dia masih tetap menyusu. Bayi setahun dan keatas hanya memerlukan dua gelas susu sehari sebab diorang dah boleh makan macam-macam.

So sebab taknak susu makin berkurang aku perah la susu pada siang hari heheh guna tangan ataupon teknik marmet..saje malas guna pam nanti Qaseh suka mengacau ada je yang dia sentuh.Tapi bile aku perah guna tangan dia pon sibuk gak nak tolong perah gak kadang2 sebelah aku perah sebelah lagi dia menyusu hik..lucu je..pastu dah perah aku terus je bagi dia minum tak simpan pon sebab tak banyak mana pon hasil pengeluaran acik..kalau dia taknak baru la kusimpan konon wat stok hik..

Okay kalian boleh rujuk artikel nih untuk maklumat lanjut tentang reverse cycling dan tips mengatasinye..Dan ku agak tak puas hati ngan 'muka buku' bile baca artikel nih

4 ulasan:

Muhammad Safie berkata...

owh camtu ke..baru tau..ilmu baru ni...thanks

Uda berkata...

tuwen pun kadang2 macam tu jugak.. waktu siang sibuk nak main.. mlm baru nak pulun isap susu..

qasehadam @ nurul berkata...

@Muhammad Safie
Yer..macam tula ehe kongsi ilmu

qasehadam @ nurul berkata...

@Uda

tu la bila dah sibuk main lupe..kene ingatkan depa hik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...