sebenarnya udang ni banyak masakan boleh dibuat..paling koman buat rencah dalam sayur ka..bihun bodo ka..apa-apa pung boleh kan..
jom cekedaut apa yang terjadi pada udang hasil jalaan pasar tani..
Biasanya kalau udang galah acik masak olek-olek udang galah tapi boring ahh masak yang tu je kan..maka terai yang lebih internasionaleyyy..hahaha western food kah?idoklaaah..
Udang galah stail Vietnam..hikhik internasionaley la jugakk kan
mudah
Bahan2:
1kg udang galah-dibersihkan,acik buat 11 ketul udang galah saiz sedang2 comel
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
halia seinci-dicincang
2 ulas bawang putih-dicincang
sedikit minyak herba cili-tak buh pun takdok ganti minyak masak biasa
5gm serbuk cili-takdok gok
gula dan garam secukup rasa
cara memasaknya:
-memula panaskan minyak masak(myk herba cili)dlm kuali pastu tumis bawang puth dan halia sampai wangi .
-pastu masukan sos cili,sos tomato dan serbuk cili.acik tambah sos sweet sour saje nak sedapkan lg.kacau rata hingga sebati.
-masukkan air sedikit dan gula juga garam secukup rasa.kacau sampai mendidih.
-last sekali masukkan udang kacau hingga semua bahan sebati dan kuah menjadi pekat.
-angkat dan hidangkan.
**tak pedas sangat sebab tak buh serbuk cili ke apa tu kan,maka sesuai la tuk anak-anak mentekedarah sekali.
sumber resepi,majalah rasa tahun bila tak ingat lama dahhh hihi..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan