Mereka Yang Terbaik..!

12/27/2009

kisah lalu,susu ibu dan ibu muda yg tabah

qaseh dizmn kesilapanku..time ni abah ny bg FM umrny 2bulan xslap melalak bile rmbut lebatny ditarah

hari ni aku bangga n teramat bangga bile bc kisah ibu2 muda skrg ni ckp kuat,tabah demi membesarkan ank mereka dlm zmn yg serba canggih n juga zmn org dh mula bermalas-malasan.kami adik badik membesar tanpa susu formula mak aku sendiri tak tau nk bancuh susu formula,sume direct feeding..mak aku ckp ank2nya diberi susu ibu dr sejak dilahirkan.malah aku sendiri time kecik2 dulu langsung xsuke bau susu formula nk mntah la n mcm2..bygkan aku mula minum susu pn bile dh keje tu pn amik susu anlene n time peknen amik anmum maternal.sejak dr dulu lg aku telah bernekad kalo dh kawen sok aku akn BF ank aku selagi dia mahu.alhamdullilah,slps melalui bagai2 dugaan smp la ni aku still BF Qaseh now dia dh 15bulan..ia mmg pengalaman indah bile dikenang kembali.


aku igt lg bile MIL aku membebel "ank sulung pn nk berkira bg la susu botol,mcm xkenyang je tgk dia ask nk menyusu jee"..time ni aku pekakkan je telinga xtau mcmmane nk trgkn pdnye..yela kite dh dididik jgn nk menjawab kalo org tua berckp.stiap kali ank aku menangis mesti dia akn pikir ank aku kelaparan sbb hnya minum susu ibu mlh siap suh aku bg nestum kalo xnk bg susu formula.aku tetapkan ati utk meyakinkan diri aku sanggup jmpe LC,Puan Kamariah dr susuibu.com.slps kelahiran Qaseh susu aku tak kluar aku jd gelabah,puas aku cuba memicit n mengurut breast dgn teknik yg slh time tu mmg zero..huhu.disebabkan aku lahirkn qaseh dulu scr ceasar dia ditmpatkan wad berlainan n nurse terlebih dulu memberinya susu frmula sbb time tu aku lum mampu nk menyusuknny(nyesal sgt bile diimbas kembali)..sini lah bermulanya.bile aku discharge dr sepital aku mmg xsabo nk susukn ank tp susu lak xkuar time tu aku cube gune pam murah lg cap ayam yg abh qaseh bli tp setitik pn xde..ms tu otw nk balik kg so bile qaseh nangis aku suh SIL jus bg ayo msak..

keadaan jd panik bile dh smp kt kg,susu aku xkuar gak n qaseh dh mule melalak xmo air msk.xtau nk wt pe memalam bute abh qaseh cr susu formula kt kedai tp kedai pn dh tutup,adik aku pinjam susu formula sikt dr umh jiran kbetulan dia br abis pntg.sejak detik tu qaseh minum FM(susu formula) campur ngn susu badan..tp aku sntiasa lebihkan susu ibu n terus tekad nk direct feeding xmo dh bg FM.aku pasti menangis bile bancuh FM,dlm hati aku hrp xkn lg melakuknny..mlh aku makin yakin susu aku sdh smakin byk.mcm2 aku cuba segala petua yg ade,hingga aku decide jmp LC sblm sgalany terlewat.Puan Kamariah yakinkn aku yg susu aku byk n mampu susukn qaseh tnpa cmpur FM,selama ni bile org disekeliling aku bising ckp susu aku xbnyk aku jd tertekan dn pikir aku xmmpu.slps jmpe beliau blk umh aku trs buang FM yg msh berbaki n yakin diri aku bleh..


apapn aku agk terkilan time tu qaseh dh nk msk 5bulan tp skurangnya aku dh usaha bkn putus asa mcm setengah org bile ank menolak susu ibu trs menerima keadaan itu n tanpa mencri alternatif lain.aku smp la ni aku dh lupe jenama ape FM yg pnah kuberikan pd ank aku wlpn cm dlm kuantiti yg ciput..aku bersyukur krn sume tu xmudah dilakukn sbb mentaliti org disekeliling aku kurang menerima ape yg aku lakukan.nasibla abah qaseh byk bg support wlpn terkadang keliru bile dgr pndpt org lain yg kurang tau betapa beso pekdahnya SUSU IBU.


Hari ni aku jg bangga n sgt berterima kasih pd ibu2 muda yg gigih melakukan ape sj demi memastikan ank mereka mendapat ape yg terbaik..dorang nilah inpirasi bg aku utk meneruskan perjuangan yg xpnah berakhir uhuks..yatie yg xpnah give up still bg susu ibu wlpn anknya xmo direct feeding siang mlm sggup mengepam susu bkn stu prkr mudah tuk lakuknny..k.sue yg tabah bg superwoman xpnh jemu..turut menggalakkn ibu lain ttg pekdahny susu ibu.kisah k.shada yg pnh mnjd ibu susuan amt meruntunkan ati aku..sungguh mereka ni ant ibu terbaik pnh aku kenali.



2 ulasan:

Hayatie berkata...

salam qaseh..baru terperasan tetiba ada story sy disini..sy rasa sgt bersemangat bila ada ibu-ibu yang inspired dgn kisah sy tu..terima kasih yer..mudah-mudah kita sama dpt meneruskan perjuangan BF kita yer.!

qasehadam berkata...

yatie,xpe ni lah ant sebab sy still teruskan perjuangan.kite semua mampu ape kalo org lain bleh kite pn blehkn ape yg ptg kerjesame ehh..semangat kite la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...