Mereka Yang Terbaik..!

2/02/2010

Patutkah??



Aku rs ramai dh kot tgk lam berita kisah budak umr 9thn dok minum susu langsung xmo sentuh nasi dgn alasan kononnye nasi xsedap.Meleleh air mate maknye riso akn kesihatan ank beliau.Senornye ni bukan bru pertama kali aku dgr cite gini,ade satu kes kt Kedah tu dh remaje dh budak ni umr 23thn pn still minum susu smp mak pak pn xmampu nk tanggung kos beli susu tepung.


Aku sangat2 bersetuju ngn pakar bhw mslh mereka ni ade kaitan ngn psikologi..yelah maybe dh besa dr kecik ibubapa galakkan minum susu formula(FM) bile ank xmo mkn nasi or solid food yg lain so amik xkisah biarlah ank minum susu drpd xmkn langsung..sedar xsedar smp ke besar budak tu xnk mkn nasi.


Kenape aku ckp cmtu?sebab aku tgk ank buah aku pn camtu gak dulu xnk mkn nasi nk minum susu je nasibla la ni dh mule gak mkn.Same la gak ngn spupu Qaseh belah abahnye mmgla bdn budak tu montel je npk sihat tp kalo dh umr pn 3thn xmo jamah solid food xpatutla kan..bg aku la kn bile ank xmo mkn nasi kite leh cuba alternatif lain.Aku pn xdela ari2 bg nasi aku gilirkn ngn pasta,mee or roti ke xsemestinye nasi je sumber karbohidrat yg ade so ank pn xboring nk hadap nasi je.Pastu kenelah kreatif skit mase hidangkn kt ank mkn susun roti btk kapal ke ape janji biar ank sonok nk mkn.Apepn yg pnting skali kenela byk bersabar bile ank xmo mkn kite kenelah buat sst jgn amik jln mudah n bg ank susu formula je.
nota: haruslah beri ank anda susu ibu,sbb biasenye ank yg mnum susu ibu jrg lak xmo amik solid food..hehe

2 ulasan:

Az Rina berkata...

setuju sgt..patutnye, parentlah yg kene ajar anak tu makan solid food..skang ni dah jadi macam ni sape susah?

qasehadam berkata...

tu la tp kalo kite ckp kt depa pn nnt mcm2 alasan yg diberi..xde time la itu la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...