Mereka Yang Terbaik..!

4/09/2010

Mitos aje tu

Hari tu aku ade mention sal mitos tentang penyusuan susu ibu ni kan..huhu ini adelah topik yang kami bincangkan time SGM kedua anjuran susuibu.com pade bln lps.Ini antara mitos2 mengarut tuk kite kongsikan bersama..


  • Kalo selalu pam susu nanti susu akn jd kering takpun dah nampak cam lembu lak sbb org selalu pam susu lembu-mengarut sbb susu kite ni bknnye cam kolam air tp diibaratkan mcm mata air zam2 xkn kering lg bnyk permintaan lg byk pengeluaran.

  • Kalo isap susu lebih dr 2thn umpama isap darah-maap ank kite bkn vampire,mak lampir takpun siong nak nyedut darah lak.

  • Susu ibu nmpak cair dan tak berkhasiat tak macam susu lembu pekat jer-cair ke pekat ke bkn ukuran susu tu berkhasiat. Kepekatan susu ibu boleh berubah ikut kesesuaian bile siang lain malam lain..itulah kelebihan susu ibu.
  • Menyusu nanti nenen jd kendur lak-nenen jd kendur sbb menyusukan anak tapi amalan pemakaian bra yg xsesuai,tak lakukan senaman..kalo berat badan turun scara mendadak pun leh menyebabkannye jadi kendur.
  • Keturunan xde susu-bleh plak kan mst kalians slu dengar alasan camni kan sedangkn ade gak org laki leh susukan anak cmno lak seorg ibu leh ckp cnmni mgkin anda bkn xde susu tp xde b****t kuikui..
  • Puting tenggelam atau xder-jgn risau bleh gune syringe untuk menyedutnye
  • Susu yg diperah xbersih-penah tgk ker susu lembu tu diperah cmno dan tangan sape yg memerahnyer agak2 ant manusia ngn lembu sape lg bersih wangi..bape kali lembu mndi shari hihihi.
  • Menyusu time peknen leh keguguran-ibu masih bleh menyusukan bayi mereka wlpun time tu tgh peknen.Tak perlu risau cuma pastikan anda mengambil makanan yg berkhasiat secukupnye bleh merujuk kepada pakar jika terdapat sebarang masalah.
  • Saiz nenen yang kecik-besar atau kecik bkn ukuran.Nenen yg besar tak semestinyer banyak susu ia krn nenen kite ni selain terdapat otot yg mengampung terdapat gak lemak yer sbb tu la nmpak besar mgkin juga sesetengah nye mengandungi implan cam silikon ker..kuikui..
  • Baby kene minum air masak gak nanti sembelit-susu ibu mengandungi 80% air didalamnyer..kalo x poo-poo lam 2-3 ari tu adelah normal bg baby yg menyusu badan.
  • Kolestrum dianggap susu yg dah basi dan patut dibuang sb kaler nye kuning dan tak menyerupai susu-susu awal ibu nak dibuang pastu leh lak nak membeli susu yg mahal2 mcm alpha lipin n lelain yg dikatakan mengandungi susu awal lembu(susu basi tuu)
  • Bayi baru lahir asek merengek sbb kononnye tak ckp susu-ni yg ramai ibu2 slalu kene bile org komplen bby asek nangis jer.Baby nangis xsemestinye lapar byk lagi sbb lain dh tu je cara dia berinteraksi iaitu ngn menangis..

Banyak lagi mitos2 lain sebenarnye yg kadang buat kite rasa sakit hati lebih2 lagi biler kite tak mampu pun nak menerangkan fakta yang sebenar..mungkin atas dasar hormat dan juga tuk mengelakkan terjadi nye episod bermasam muka..

2 ulasan:

Three Musketeers berkata...

Alhamdulillah, banyakkan bersabar biler dengar mitos2 nie. Kiter pon selalu dengar mitos2 nie. Mengarut jer..>_<
Thanks sebab sudi share motos2 nie dengan sumer readers. Semoga boleh dijadikan panduan...:D

qasehadam berkata...

yupp..sbb kite pun telah dibesarkan mitos2 ni..lebih2 lagi biler kite selalu dengar drpd org yg lebih tua wlpn mereka sendiri tak tau kesahihan kata2 mrk tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...