Mereka Yang Terbaik..!

8/05/2010

Persiapan menyambut Ramadhan

Salam..wawiwu sibuknya saya dua tiga hari ni..makin dekat puasa lagi la rasa tak keruan eceh..kalau orang lain dah tak sabar saya plak dah mula risau..satu benda persiapan raya pun tak buat..sama seperti tahun-tahun sudah persiapan raya dibuat nampaknya last minute lagiii..acikk tak sukeee.Walaupon sibuk saya nak gak mencelah kat sini nak gak stori mori seketul dua cerita..
tahun sudah memang saya jaga sungguh makan,lepas melahirkan Qaseh saya banyak makan makanan yang kukus je pastu makan mesti sebelum kul 8 malam sampai kan bila berpuasa saya memang tak sentuh nasi termasuk waktu berbuka..tapi biler raya saya takleh tahan walaupon lemang bukan peberet ku tapi rendang adalah kesukaanku apetah lagi kuah kacang..dulu tak suke rendang tah napa sejak badan macam apam ni tetiba suke..ciskek sungguh..mencikkkk
Ha..tahun lepas saya just makan oat perisa vanila cam kat atas tu,dengan epal hijau,kurma,air masak bebanyak.Tapi puasa lepas saya ade ambik pil spirulina sekali,sebenarnya yang mak kat kampung punye tapi beliau tak mo makan sayang dah la mahal saya ambikla bawa balik Kajang .Time berbuka lak saya memang sejak kecik tak biasa makan nasi time berbuka suka makan mihun sup,pecal,rojak,mi bandung dan yang sewaktu dengannya.Alhamdullilah saya dapat berpuasa penuh sebulan walaupon menyusukan anak..juga hilang 4 kg berat semasa bulan puasa tu la.
Corn flakes kat dalam gambo tu bukan tuk dimakan time sahur ke apa,tapi encik suami beli dua kotak bajet nak suh saya buat kuih tapi sekotak dah dibuka bagi Qaseh makan eheks..




Kurma ni pun dibeli tuk Ramadhan tapi telah dimakan oleh saya tiap waktu.Pantang buka peti ais tu je yang dimakannye nak buat cemana memang peberet.Bagi yang malas nak kunyah kurma tu buleh buat blend ngan pisang,oat,madu,prune,yogurt dan sedikit susu segar..yummy.bagus gak tuk ibu yang menyusukan..

saya lupa lak nak beli serunding daging tuk bersahur..emm tapi ingat takmo makan nasi lagi sahur ni..tak reti-reti ke dah tembam tu ni lerr peluang nak berdiet

harapan saya semoga Ramadhan tahun ini lebih baik daripada Ramadhan yang lepas-lepas..sobsss tetiba rasa syahdu lak.


psst..saya sedang duk mencari telekung kecik tuk Qaseh,dah jumpe yang online tapi tak sempat lagi nak order eceh..ade sesape tahu kot ade kat kedai ke pasaraya yang jual hehehe.

3 ulasan:

elly and emmy berkata...

wahh . dah beli bekalan .. sy tak beli lagik.. beli kurma utk posa.. tapi dah abis mkn.. sedap sangat sampai tak sempat nak simpan..

qasehadam @ nurul berkata...

@elly and emmy

kakaka sama le dah abeh dah..huhu ala beli ahad baru ni la petang tu gi soping barang dapo walaupon bdn penat gile time tu hik2

Noreen berkata...

salam ziarah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...