Mereka Yang Terbaik..!

6/20/2011

Si Manis Baldu Merah buat Abah..

Hasrat yang terpendam sejak sekian lama..sudah lama menahan diri daripada mencubanya bukan sengaja taknak cuba buat tapi kekangan mendapatkan bahan yang sesuai itula yang sering menjadi alasan kalau boleh biar semuanya lengkap..maklumla acik ni jenis yang tak suka main selamba badak meskipun ianya sekadar pencubaan pertama ternyata tidakla begitu mengecewakan seperti yang dibayangi selama ini muehehehe.. semalam selepas selesai urusan penting di putrajaya terus gerak pi kedai bakeri dapatkan bahan-bahan yang diperlukan walaupun ade yang tak lengkap tapi hasrat di hati tak boleh di tahan-tahan lagi..
masing-masing anak ngan abah sampai dirumah terus terbongkang dek mengantuk yang tidak dapat ditahan-tahan lagi maklumla sabtu malam tu Qaseh ntah kenapa tak dapat tido duk merengek-rengek pegang perut, sakit perut ke apa mungkin sampai ke pagi kiteorang anak beranak tak dapat lelapkan mata sebab Qaseh takmo tido nak berdukung je dia tak selesa nak berbaring.maknya meskipun diamuk rasa mengantuk jugak tapi harus melepaskan peluang untuk tido sebab nak settelkan misi yang dah lama tertangguh hehehe..
misi apakah itu lalalalallalalalaaa..dipersembahkannn..
terimakasih kepada sifu yang selalu menggalakkan acik tuk menerai buat sendiri akhirnya menjadik gakk..ade banyak versi resepi si baldu merah ni tapi acik guna resepi Kak Nani ..tengss gak pada Kak Nani yang banyak bagi tunjuk ajar apa yang perlu apa yang tidak..
Pada awalnya tak jumpa mascarpone bahan penting untuk toping red velvet cake..ingat just guna cream cheese dengan butter je la meskipun tekak acik takleh nak terima buttercream harus sakit tekak dibuatnya..tup-tup lepas siap baking segala encik suami sudi nak teman pi Tesco cari mascarpone yadaaaa..yadaaa jumpa akhirnya meskipun harganya 2 kali ganda daripada cream cheese tapi acik tak kira nak jugakk..dan acik guna mascarpone jenis ni
harga lebih kurang 15 hengget gitu untuk 250gm tu pun ade dua jenis satu lagi tak ingat plak jenama apa tapi harga RM26 hengget lebihhh..huhu memang mahal so tak hairanla harga si baldu merah mahal di pasaran..
yang penting sedapp hehhe
sengaja buat dalam versi cupcake senang nak di makan ..lagi sedap bila toping tu disejukkan dalam peti sejuk dahulu..nyummmms..dalam kek disumbatkan jem strawberi ikut stail sifu hehhe memang kenala gabungan itu.

4 ulasan:

TopsyTurvyMum berkata...

Vavavvaahhhh!!!

Mintak 6 ketoi tu hehehe..
Aku biasa guna cream cheese jer..
Nanti boleh guna mascarpone pulak:)

estee_8980 berkata...

ni pn blm tercapai lg hayat...ater brgnye mahei beno...nenanti ler..bile udah sampei seru, kite nk membaking jugak...hehe

Cik Puan Nurul berkata...

TTM,
huhu memula mmg igt xjumpa dah mascarpone tu tp jumpa gak so terai gak la kan..hehe udah aku derma pada umah bujang kek-kek itu tak sanggup tinggalkan byk2 dlm umah kang asik nak melantak je

estee,
harus cuba hehehhe mmgla agak mahal tp kalau sedap tak salah berbaloi2 hihi..pejam mata je time membayornya

Heidi Shafiq berkata...

uh sedapnye......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...