qaseh mmg kurang lalu mkn kalo takat bg ikan goreng n sayur skit..aku pasan dia xbape ske mknn yg manis2 tp lbh kpd pedas,masin n masam ala cam maknye gak la.so aku wat la ikan tongkol masak taucu coz masakan ni kurang pedas n sesuai tuk ank kecil mkn.
senang je masakan ni aku pn main campak sgala ekeke ade ke patut..ok jum kite main masak2
- pes gureng ikan tongkol ni dulu kalo bleh jgn la smp garing sgt agk2 msk dhla pastu angkat n ketepikn dulu.
- potong sebiji bwg besor,halia dimayang halus nk buh bwg putih pn leh gak.pastu jgn lupa potong cili merah or hijau.kalo nk mkn lg pedas bleh buh cili padi.
- pas gureng ikn td tumiskn plak bwg besor,halia n bwg putih buh skali kulit kayu manis n bunga lawang ala2 berempah gitu.
- kendian bile dh naik bau tambahkn agkla 1-2sudu taucu n msukkn gak sedikit air asam jawa.nk kuah lebih leh tambahkn air.jgn lupe mskkn buah tomato agk 2dh dkt nk msak tu
- taucu dh masin so ikutla kalo nk tmbah grm ke idak tp aku tak tambah pn.ble dh msak eh angkat n idang.
nota:kalo bleh kurangkn penggunaan garam n bhn perasa for info kt umh aku mmg xde serbuk perasa mmg jrg pn gune..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan