Mereka Yang Terbaik..!

5/18/2010

Laksa oh laksa

Sudah lama tak buat laksa last pon masa open house raya tahun lepas..aku nih kalau sekali makan makanan tu banyak2 pastu mula la dah tak mau tengok tuk berbulan lamanye..
So semalam aku wat la laksa sebab dah teringin lak tetiba,bukan takleh beli je kat tepi jalan ke takpon kat pasar malam pon bersepah tapi lagik suke masak sendiri..bukan apa selalu sangat terkena dapat laksa yang..aduiii ntah apa2 rasanya.

lagipon Qaseh pon suke gak makan laksa so kali nih aku tak buat pedas sangat la ala kalau nak pedas leh tambah cili padi ke apa..
kuahnye aku masak ikut resepi yang paling sempoi la kirenye takde buh lengkuas ke serai ke ape simple je janji sodapp..

Cerita pasal laksa,teringat masa kecik2 dulu kalau mak aku wat laksa Utara nih memang tak cukup la kiteorang makan bertambah2.Walaupon dibesarkan kat Pahang sebab aku nih dok kat Felda maka jiran-jiran ramai orang belah Utara so biasa sangat depa wat laksa..ade tuh sampai terpaksa makan ngan kicap sebab pedas sangat hahaha tapi tetap nak makan gak..
Aku masih ingat lagik time puasa masa kecik2 dulu,jiran aku hantar laksa yang memang mabeless..jiran aku nih orang Perlis memang sedap la laksa dia masak..
tapi tuh jela last makan laksa hasil air tangan nye sebab dia pon dah pindah dok Perlis umah tuh anak dia je sekali sekala jenguk..

Sekian sahaja kisah ku dan laksa..belah petang lak ku goreng sukun yela asik buat goreng pisang je tukar lak makan sukun goreng yang memang nyum..nyum.


Nota laksa : kalau masak kuah laksa ku memang suke buh daun kesom dan bunga kantan lebih2,pastu bile nak makan mesti nak buh nenas sebagai ulam rasa beh je bile jus nenas tuh meresap ke dalam kuah..

6 ulasan:

a d r e y n i e e l i s y a berkata...

alahai...
apsal laaa gmbr makanan jer manjang neyh...

buat perut kruukk krukkk jew

chybee berkata...

nampak sedap..sy lapa ni :(

qasehadam @ nurul berkata...

@a d r e y n i e e l i s y a

gik makan cepat masuk angin dah tu

qasehadam @ nurul berkata...

@chybee

siler jmpot mkn

Uda berkata...

uit laksa.. memang feberet uda ni.. kalau makn bertambah ni.. tapi sekarang kena pantang sat.. tunggu anak umur setahun lebih baru makan.. takut kembang urat..

qasehadam @ nurul berkata...

@Uda

ya betui tu..mak pon selalu bising kalo nk mkn tggu ank bleh berlari..tu yg lame dh tak masak tuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...