Mereka Yang Terbaik..!

7/19/2010

Masakan kampung stail Pahang

Saja ja nak up gambo makanan lagi..ni semuanya di masak minggu lepas punye tetiba sekarang ni tekak ni nak makan masakan kampung je..nak yang stail Pahang hahah..sebenarnya kami memang selalu tetiap minggu gik paso malam kat Bandar Baru Bangi(dulu time bujang duk sinun).Saya memang suke beli barang basah kat situ sebab banyak pilihan kadang segan gak la ada tetangga yang menegur banyaknye beli barang orang lain gik pasar beli makanan je..takpela diorang memang shopping kat pasaraya tapi saya tak berminat sebab tak banyak pilihan setakat barang dapur boleh la..

so macam biasa saya suke gik kat belah hujung-hujung tu ada makcik ni jual sayur kampung selalu beli pucuk paku merah(miding) tapi kali ni nampak pulak ade kulat sisir dua piring kecik je tapi encik suami nak gak beli teringin katanya..kulat sisir ni last saya makan lama dah time bujang dulu masa tu hari-hari makan sebab ade kawan serumah ni bawa dari kampung banyak lak tu..


kulat sisir goreng kering pedas sebab sikit tak buatla gulai lemak cilipadi masak gini je..serius memang sedapp..tak cukop lak tuu.

pucuk paku merah masak air..ada daun kesom dan daun kunyit sekali..memang masakan pahang ahkak nengok lam majalah..



ni plak kerabu epal hijau saja selalu mangga muda kan..dah epal hijau banyak kat rumah buatlaaa..


Pasni nak terai buat sambal hitam yang guna belimbing buloh tu tapi dengarnya kena masak lama ade 12 jam nak bior belimbing tukar warna mau abeh gas kat situ jee..hurm ade sape tau tak cara nak buatnya tanpa masak lelama..huhu..


Dan minggu ni nak makan sambal bilis tempoyak yang bubuh terung pipit tuh..huhu lama tak makan..cehh kecur dah air liur koi gini nye..



3 ulasan:

::Mamalyna:: berkata...

wuaaa...nurul! lapor nie... buat orang lepih meleleh air liur nie, hehhehe. kulat sisir, sedapnyer...dah lama tak makan, dulu masa kecik2 selalu kutip kat pokok getah mati...

nak rebus belimbing tue mmg lama tp ada jugak cara senang, belimbing tue agak2 dah lama kan..dah kuning n lembik isi die tue, nurul tumbuk jer ngan bawang, ikan bilis dan cili...pehtu masak n goreng jer.. blehler rasa lebih kurang...

qasehadam @ nurul berkata...

@::Mamalyna::

huhu..memang sedap kulat sisir nih dah la payah nak jumpe ade pokok getah ade lerr..
oo camtu yer caranye buleh la terai hehe ilanglah diet gini sambal2 ni semua pembuka selera mau menambah nasi jele

Tanpa Nama berkata...

~~ salam..utk resepi sambal itam 2..peram dlu belimbing buluh 2..peram n garam jew..peram smpai jd wrna itam..wat byk2 pun xpe..ag sedap..jgn lpa simpan dlm peti ais..ley pkai lame..mkin lme mkin sedap..pastu kalo nk wat smbal itam 2..goreng jew mcm biasa..xyah da tggu cmpai 12 jam..sbb belimbing nyew da itam sndri...ni resepi trun temurun..sedap gler...
mmg meleleh air liur kalo bayang...samat mcuba.. :h:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...