Mereka Yang Terbaik..!

2/10/2011

Rojak kateh dan sambal tahun

Minggu lepaskan tetiba terbeli rawan atau belulang ade gak yang memanggilnya kulit lembu tapi bukan la kulit lembu hok bebulu tu..yang tu daripada makan baik bagi orang buat kompang haha..ni lapisan seperti dibawah kulit lembu bahagian keting lembu kat kaki la yang tu la dinamakan rawan tu huhu..biasanya payah nak jumpa orang jual kat pasar tapi kebetulan ade saya beli la nak terai masak..rasanya penah makan kalo beli sup tulang atau daging ade gak dicampurkan.Kalo kek Nogori Sembilan diorang buat masak gulai lemak lado api..depa panggil gulai jangek campur ngan buah bacang..
Tapi saya terai buat rojak kateh masakan orang Ganu sebab member selalu sebut sedap..sedap rojak kateh.. maka kene terai la..nak tahu sedap ke dok sebahagiannya lagi buat sambal tahun masakan popular orang jawa hahah hambik ko..
resepi semua ikut kat myresepi.com..padahal ade gak dalam buku masakan kat umah ni saja malas nak cari..

Ni la ghupe rojak kateh versi saya buat..gamaknya kalo orang Ganu buat lagik sedapp la kan..tapi ni pun dah sedap dah bagi saya sebab rasanya lebih kurang dengan kuah keropok lekor sebab ade campur cuka,cili kering,air asam jawa dan gula nesan aka gula melaka

sambal tahun..namanya sambal tapi guna santan dan lengkuas muda yang banyak selain cili padi..tapi saya buh sikit je cili padi takut pedasss sesangat lak kan.Hurm tapi kali ni cam tak berapa puas hati dengan rasanya..maybe next time leh terai buat lagi kan..
apa kata orang Ganu dan orang jawa..okey dakkk hikss

8 ulasan:

Anamarza berkata...

Setakat nih blik tganu tak pernah lagi jumpa rojak kateh nih ;0)

Coretan Terkini: Ketinggalan keretapi a.k.a baru merangkak nak ambil tahu ;0(

mama balqis berkata...

my MIL org jawa memg buat sambal tahun@taun tu. sy pun belajar wat jgk. resipi MIL letak taucu + kicap.. so color gelap skit..

*Miss Geli^ berkata...

mek,
camne nak bagi vocher ni?pos kat mana?

emel aku ah..tak pun drop meseh kat fb eh

HappyIrfa berkata...

salam kenal dari saya..dr blog cikgeli ;-)

sambal kateh?pestime dengar..cam sedap je..haha sebab apa saja yg berunsurkan cili mmg menarik perhatian ku

NaniRostam berkata...

Salam. saya orang jawa tapi tak pernah dengar pulak...baca ayat-ayat tentang masakan tu pun dah terliuq

Cik Puan Nurul berkata...

Ye..boleh terai masakan ni memang sedap pun rojak kateh tu..
kak nani:
oo yeke terkejut gak,sebab org jawa kata memang popular di kenduri2 kawen.

azura samsuddin berkata...

zura suke sambal tahun, x reti buat tp mmg suke sbb mak selalu buat...

Ain Naimah berkata...

rojak kateh ni ade jual di area kajang tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...