Mereka Yang Terbaik..!

10/06/2011

Tips mudah untuk meGajahkan badan

Senja kelmarin aku mendapat berita yang amat menyedihkan daripada penimbang mahal ku..cait..bacaan yang terpapar buat aku merasa sentap yang teramat sangat..
lantas aku merajuk dengan beliau..
namun demikian aku tetap berfikir secara positif bahawasanya..beliau sedang mereng kot sebab tu bila aku memijak-mijak badan keras kejung beliau..angka -angka yang muncul semuanya besar-besar belaka.
aku begitu marah sehingga merajuk takmo makan malam..padahal abis gak nasi sepinggan biasa dua pinggan
jadinya aku nak berkongsi tips kejelitaan dengan kalians semua..pasti korang selama ni dengki dengan kejelitaan,kegebuan..yang di miliki diriku ini kan..kan..
ternyata meGAJAHkan tubuh lebih MUDAH berbanding meKERENGGAkannya..

memang mudah..tak perlu disiplin yang ketat pung...
  1. Korang pikir korang dah makan banyak tapi tak besar-besar jugak badan kan..masalahnya banyak mana yang korang makan tu..takat makan sepinggan nasi putih,1/4 dari sekor ikan goreng,sayur tumis sesudu tu tak banyak wehhh..lain kali makan nasi goreng mentega,ikan sekor saiz besar punya..sayur gulai lemak jangan lupa dessert selepas makan..pastikan aiskrim sebekas jadi santapan.
  2. selalu makan kat restoran fast food makan ayam kepsi berketul-ketul tapi tetap besar tu gak badan tak naik-naik..kalau takat makan ayam bahgian dada yang banyak daging tu jangan mimpi nak megajahkan badan uolls harus makan bahagian drumstick iaitu peha gebu pastikan kulit yang rangup berminyak tu korang kekah sekali.
  3. hari-hari setiap minit mengunyah kenapa tak gebu-gebu gak?korang kunyah apa takat kunyah chewing gum memang la takde yang berubah..haruslah korang mengunyah cekedis,jajan atau kerepek..pastikan ianya mengandungi banyak bahan perasa juga lemak-lemak degil yang membuatkan korang tak kenyang gak meskipun dah balun 3-4 bungkus.
  4. makan nasi berpinggan-pinggan 4-5 kali sehari sebelum tido pun sempat supper dengan nasik lemak lagik..lauk rendang ayam lak tuu tapi kalo kerjaan korang tu lebih berat ngalahkan kerjaan buruh kasar 24 jam berkoje memang takkan besar-besar kecik gitu gak..lain la korang lepas makan tido..lepas makan melingkar serupa ulor sawa...tunggu 2 minggu jeaa..sila beli seluar baru hukhuk.
  5. rajin memasak juga rajin melantak tapi ngapa tak bambam jugak..hahaha apa yang di masaknya rebus telur,masak megi..kalo rajin membaking kek yang kaya dengan lemak-lemak degil pastu melantaknya sorang diri insyaallah...pasti bambam bagai di pam-pam nanti.
  6. ingat selain pemakanan yang diselubungi karbohidrat yang tinggi juga kandungan gula yang super duper tinggi,lemak-lemak degil dan kurang serat faktor cara hidup juga mempengaruhi..jika anda seorang yang aktif,hutang keliling pinggang selalu memikirkan hutang sampai tak lalu makan maka susah sikit nak bambam tetapi sebetulnya bergantung kepada bagaimana korang menangani stress dan masalah dlm hidup..ade orang jadi korang selera makan ade juga yang bertambah-tambah makan.terapi katanya..aku lah tuh..
  7. ada kajian yang menunjukkan jika kalian sedang berbahagia contohnya sedang bercinta,bertunang atau berkahwin pun mempengaruhi kenaikan berat badan..so takyah nak heran kalau ade teman-teman yang bertambah gebuss selepas kawen normal la tuhhh..apatah lagi selepas beranak..hormon mengandung masih tertinggal..aku lerr tuu
  8. namun demikian jangan korang ingat tubuh seseorang itu menggebu hanya sebab pemakanan dan gaya hidup..bukan itu aje malah ada sebab lain jugak gangguan hormon dan pengambilan ubat-ubatan juga mempengaruhi sebab ada sesetengan ubat akan menyebabkan badan menyimpan lebihan air dalam badan so jangan nanti asal nampak orang yang gebuss je dan-dan korang saspek beliau kuat makan..kecik ati tau.
  9. tido yang tidak mencukupi juga menyebabkan kegebuan dan kebambamman you know...
  10. Sebenarnya kalau dah bermacam cara korang buat tak berhasil jugak barangkali perlu diambil kira faktor genetik dan kadar metabolisme  tubuh korang..sebaiknya gajahkan diri dengan cara yang sihat iaitu biar otot-otot yang mencantikkan tubuhmu bukan lelemaks degil yang menyebabkan mu nampak lebih berisi dan sihat..

2 ulasan:

HappyIrfa berkata...

akka suka la petua mengGAJAHkan diri cik puan nurul..senang sungguh nak follow tak pasay susah daftar kat slim world atau london weight tu..pe kata kita bukak pusat jagaan badan dgn nama FATTY SLIM WORLD..akak bagi diskaun 50persen

Cik Puan Nurul berkata...

kakakakakakkaa...pulak dahhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...