Mereka Yang Terbaik..!

11/17/2011

Edisi Kudapan(Mexico) :Tortilla chips dan Guacamole

Rasa cam lama tak cerita pasal makanan mahupun share resepi ngan kalian..
semua hujan punya pasal menyebabkan diri ini jadi lemau..sejuk beku..
setelah dinyahbekukan daku kembali mewarna hidup kalian..eh apakah?
gambo masakan ade banyak je dalam gobok simpanan tapi akhir-akhir ini nafsu nak berblog agak merudum..
entah kemana pergi keghairahan yang selama ini membuak-buak itu..
hari ni daku nak share ngan uolls kudapan feveret ala-ala Mexico eh bukan ala-ala lagi tapi memang sana mari la..
selalu tengok dalam tv terliur-liur macam sedap je..
kalau dalam Desperate Housewives selalu nengok pompuan-pompuan terdesak tu makan kudapan ini sambil bergosip kan
tu belum tengok telenovela lagi pun sama..

nah inilah guacamole..senang je nak buat dia guna buah avokado yang dah masak iaitu yang lembut isinya.Keluarkan isinya masukkan dalam bekas atau lesung hancurkan.Campur sekali ngan tomato yg dipotong dadu,bawang besar yang didadu(tak bubuh pun )perahkan jus lemon(limau nipis pun boleh),nak pedas leh campur cili gak, olive oil,leh tabur parsley,perasakan garam..boleh gak letak sourcream dan sbgnya ikut tekak memasingla..ade banyak resepi guacamole leh google je.
sesuai di makan dengan tortilla chips atau nachos chips..sedap juga jika dengan kuah salsa yummy
 stail lesung orang Mexico comel dak..siap hidang ngn lesung-lesung sekali
Biasa guna yang original punya sebab nak mencicahkan..
gambar:Google
Nachos fajita..nyumnyumm..yang camni pun senang juga letak nachos dalam pinggan/mangkuk tahan panas,letak 2-3 sudu guacamole,kuah salsa(kuah pasta pun boleh yang tomato punya),tabur cili cincang,grated cheese topping..pastu masukkan dalam microwave dalam 2minit gitu sampai keju mencair.boleh juga letak sourcream masa nak makan nanti.
gambar :Google
ok yang ni terliur dak..hehe yang ni ade letak daging sekali,kalo daku buat biasa buat kuah pasta kan dah bubuh daging so leh terus masukkan sekali.

 Nota : kembalik terliur melihat gambar ini...gila lah menternak lemak lagi nampaknya.

3 ulasan:

::Mamalyna:: berkata...

rajinnyer nurul.. kalo ejanler, ejan masak, ejan makan sorang2ler makanan western cenggini.. mi tu tekak melayu tulen!

Cik Puan Nurul berkata...

memang makan sorang2 pun..huhuhuhuhu sama la laki ai pun tekak melayu tulen

efa fairuz berkata...

fuhh! sedapnye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...