Mereka Yang Terbaik..!

2/24/2012

Bistik Ayam sekali makan..licin

Pepetang update blog sambil menunggu 'sesuatu'..hehhe
so sambil-sambil tu penuhi masa kan..
biasa makan bistik telur tapi kali ni buat bistik ayam plak..
serius sedap weh menjilat jari jemari hihi..
ni masakan minggu lepas punya hampir lupa nak nak tepek kat sini..
 Resepi asal daripada Naz oven kecil..
mula-mula ternampak kat blog Kak Nor kebetulan time tu memang tengah dok pikir nak masak apa la ayam..boring dah macam-macam buat tengok resepi ni nampak senang dan macam sedap je apa lagi  heheheheh terus masak..ok layan dulu resepinya

Bahan-bahan perap :
1/2 ekor ayam (lebih kurang 5-6 ketul)-
3-4 sudu besar sos lada hitam (apa-apa jenama pun tak pe) ATAU 2 sudu kecil lada hitam biji (ditumbuk)
2 sudu besar tepung gandum

** Ayam dibersihkan, dibasuh dan ditoskan hingga kering. Gaul ayam dengan tepung gandum dan sos lada hitam atau lada hitam biji yang ditumbuk. Perap di dalam peti sejuk selama 30 minit.

Bahan-bahan tumis :
4 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 labu bawang besar - dimayang bulat
2 inci kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 2 kuntum bunga cengkih, 2 biji buah pelaga
2 sudu besar majerin

Bahan-bahan lain :
2 biji kentang - dikupas dan dibelah 6
2 sudu kecil lada hitam biji - ditumbuk
2 biji cili hijau - dihiris
3 sudu besar puri tomato
2 sudu besar kicap masin-aku tak bubuh sebab takde
4 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
1 cawan air (250 ml)
2 biji buah tomato - dibelah 4
Sedikit kacang pis (optional)
Sedikit daun sup untuk hiasan (optional)
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng kentang hingga masak dan kekuningan. Ketepikan.
Goreng pula ayam yang telah diperap tadi hingga 3/4 masak. Tak perlu garing. Angkat dan ketepikan.
Kurangkan minyak menggoreng tadi sekadar cukup untuk menumis. Masukkan majerin dan biar hingga cair. Kemudian tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau dan garing.
Masukkan lada hitam tumbuk, puri tomato, kicap masin, kacap manis dan sos cili. Kacau rata. Masukkan air.
Masukkan ayam goreng dan kentang goreng tadi. Biar hingga kuah mendidih dan pekat seperti yang diingini. Kacau sesekali biar rata. Perasakan garam dan gulanya.
Masukkan lada hijau hiris, buah tomato dan kacang pis. Biar seketika agar kacang pis dan buah tomato sedikit empuk.
Tutup api dan hidangkan. Hiaskan dengan daun sup sekiranya suka.


 Memang tak rugi buat sebab anak dan suami sangat menyukainya licin sekali makan je dorang kerjakan hehehhehe..maybe lepas ni boleh buat lagi.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...