Mereka Yang Terbaik..!

5/03/2012

Pahit tapi sedap :Peria goreng rangup berempah ala mamak

Kegemaran seisi famili
Daku buat sebelah dari sebiji peria saiz sederhana besar,nak membuatnya mudah aja potong nipis-nipis peria itu tak perlu rendam air garam dan tak perlu buang isi dalam cuma buanglah biji.
kemudian bancuhkan 2-3 sudu tepung gandum,sedikit serbuk kunyit,serbuk rempah kari dan sedikit garam.Masukkan air secukupnya agak-agak bila dibancuh nampak macam pes tidak terlalu cair tidak terlalu pekat.celupkan peria tadi dan goreng dalam minyak yang panas dan banyak..Rasanya pahit-pahit lemak..sedap sampai Qaseh pun suka makan.


Sebahagian lagi peria aku goreng tumis dengan udang kering.
 Biasa mak di kampung masak stail gini tapi aku tak ikut resepi mak pun ni ikut suka hati anak tekak aku jeh..mudah juga potong peria sederhana tebal buang isi putih dan biji nya.Kemudian rendamkan seketika agak-agak 20-30 minit dalam air garam.Tumbuk bawang merah,udang kering yang direndam,bawang putih seulas dua,cili merah 2 biji dan halia.Bahan-bahan ni agak-agak la nak bubuh banyak mana bawang dan cilinya tu.Biasanya aku akan buat biar nampak berlebih bumbunya ini,supaya nanti idoklah terasa pahit sangat peria nya kan.(Ala tak pahit mana pun aku siap ratah gitu je huhu)So tumiskan semua bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik bau,masukkan sedikit sos tiram dan peria yang telah ditoskan.Tak perlu masukkan garam sebab bagi aku dah masin dah.

P/S : Peria ni walaupun agak pahit sedap tetapi sangat bagus tau..banyak khasiatnya terutama untuk penghidap kencing manis.Masa dalam pantang dulu makan sayur peria lawas je nak membuang dan memang bagus untuk ibu-ibu lepas melahirkan.

2 ulasan:

Nanak berkata...

ini milk booster sy..hehe

TopsyTurvyMum berkata...

periaaa..
Aku tak pernah masak. Makan jugak kalau mak jah yg masak:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...