Mereka Yang Terbaik..!

1/22/2010

Memori bubur ikan tenggiri

Bukan memori daun pisang lagu amelina tu ye..sebelum ni aku selalu wat bubur ikn tenggiri tuk qaseh yela dia tu memilih ikan lain xnk nk ikan mahal je.start dia mule amik solid food aku ni manjang wat bubur ikn ni buleh dikatakn tiap minggu aku bli sekeping dua kt paso mlm ikn tenggiri sampai abg yg jual ikan tu pn dh cam benor ngn rupe ayu aku ni..bkn qaseh sorg je yg ske bubur ni ank2 buah aku ske nk jd cite time aku blk kg aritu aku msk la bubur ni mmg biase aku msk lebih skit.kbetulan ank buah aku ni Fifi xske mkn nsi umr dia dh 2thn lbh asik nk minum susu mkn pn main2 je..badan pn tak besar mane..bile dia tgk aku suapkn qaseh bubur dia pn tingin la skali dia mkn sampai bertambah2 n siap berebut lg ngn si abang sudahnya abeh sepuyuk bubur nasi..haha mak aku siap suh msk lg.. Begitu kuat penangan bubur ikn tenggiri smpai kakak aku pn nk cuba buatla.senorny resepi dia biase je aku cm buh ikn tenggiri n sayur sawi skit.kdg2 kite kene peka ape yg ank kite nk mkn senorny n kalo nk bg ank mkn jgn buat mcm nk bg kucen mkn.kalo kite nmpk mknn tu sedap sure ank kite pn ske.kakak aku ckp dia xde time nk msk bubur yela sibuk kije upenye ank buah aku lbh ske mkn bubur pastu bile aku msk bubur mst dia pn nk skali..sng ati tgk dia mkn ngn berselera coz dia mmg payah nk mkn nasi..ikan tenggiri ni bagus selain isinya yg licin n kurang lemak ia jg mengandungi omega 3 yg membantu dlm perkembangan otak ank2..

** akn dtg aku akn wat n3 sal bubur ayam sprt pic di ats..gambo bubur ikn tenggiri xde sbb slu abeh dulu xsmpt nk snap..hihi..^_^

2 ulasan:

mastura rosni berkata...

memang nampak menarik la bubur tu, no wonder anak sedara pun jatuh hati. nanti kalau sy ada baby lagik, boleh la try reseoi ni..dulu2 slalu letak ayam je. camna nak ilangkan hanyir ikan tu?

qasehadam berkata...

mastura,kalo nk ilangkn hanyir ikan bleh tambahkan halia n bwg putih.sy biase buh halia n bwg putih lam bubur.selain ilang hanyir,bgs tuk buang angin n sbg antibodi.try la org tua pn ske..kalo gune ikn segar hanyir kurg..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...