Perut haku ni dah kondem xboleh makan sebarangan,ni sebab haku dr kecik suke makan makanan yang pedas2,kalians kalo bleh jgn biorkan ank kalians mkn pedas sangat Qaseh tu pon dh macam menurun haku gak yang pedas2 dia ske yg manis dia takmo.Okeh jom kite jenguk resepi kali ini
Bahan2 beliau :
Sekor ikan siakap nk gune ikan lain pon bleh-dibersihknye nk belah btk rama2 pon okey
Bahan A (dikisar)
kira 10 ulas bwg merah dan bwg putih
agak2 lam 12 tgkai cili kering lebih pon xpe kok nak pedas lagi
2 batang serai
sebatang bunga kantan-haku buh 2 btg sebab haku ske munga kantan
sedikit belacan bakar
Bahan A
4 sudu sos tiram
2 sudu sos tomyam
3 sudu besar air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
2 sudu besar cili kisar-xbuh pon xpe
jangan lupe minyak masak.
Cara memasaknye plak
Memula korang kukus ikan tu sampai masak buh lam pinggan bujur yg tahan panas..haku buh lam pinggan bulat sbb taktau mane pinggan bujur membawa diri hoh..bleh cmpor halia muda skli yg dimayang2.
Sementara tu panaskn minyak lam kuali tumiskan bahan A tadi hingga naik bau kasi bersin semua org lam umah.
Masukkan sos tiram,cili kisar dan pes tomyam bile garing masukkan air asam jawa,garam dan gula.Masak sampai mendidih.
Dah masak tuangla kuah ni atas ikan tadi hingga rata..dan taraa
p/s : Pasan tak 'mende tomel' kat pic tu huhu..hiasan terbaru haku hihi lame dh nk mende alah ni..sangat berpatutan korang pon bleh mendapatkannye..
2 ulasan:
harus besokan sket lg wtrmark tu..ekekeke
iya puan akan sy wat kasi besar punyer..
Catat Ulasan