Bahan-bahan(agak2 lam 6 org nak makan)
500 gram spaghetti(sepeket)
500gram daging lembu yg dicincang
200 ml susu segar
1 labu bawang besar kuning/bombay - dicincang halus
1 ulas bawang putih
1 batang lobak merah - didadu kecil
2 batang seleri - didadu kecil
4-5 biji tomato segar yg ranum - dipotong dadu
1 tin tomato puri(saiz sederhana yg biasa)
1 tin cendawan butang -dihiris(optional)
1 kiub stok daging -(optional)
1/2 sudu herba oregano kering
sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega
keju parmesan yg diparut-untuk ditabur ms hidang..acik tak buh pon huhu
Nota :Bleh gak dicampur cuka buah yang menggantikan wain merah tapi aku tak buh pon sbb kat umh cuka masak adalah.
Cara-cara memasak
- Gunakan periuk besar dan masukkan lebih kurang 2 liter air tuk merebus spaghetti kalo suke leh buh garam skit.Bile air dah mendidih baru masukkan spaghetti rebus ikut masa yg tertera pada pek atau sampai lembut.Jangan lupe masukkan satu sudu teh minyak zaitun spya pasta itu tak melekat.Kendian dh lembut angkat dan toskan.
Untuk kuah atau sos bolognes lak
- Panaskan minyak zaitun dan masukkan mentega dalam periuk sebolehnye gunakan periuk yang besar dan tinggi.Kacau mentega tadi sampai cair dan berbuih pastu masukkan bawang besar dan putih yang dicincang tadi..cukup sekadar sampai bawang layu jangan biar sampai garing lak.
- Kendian masukkan daging cincang,ketuk2 daging tu biar semua hancur supaya bentuknye seragam dan tidak berketul.Masak sampai daging keperangan.
- Masukkan semua sayuran,masak lagi sampai sayuran lembut.Pastu masukkan susu dan kuatkan api hingga susu mendidih jgn lupa kacau selalu.
- Bila nampak susu semuanya diserap daging,masukkan lak tomato puri dan tomato segar.Sukat 2 tin air dgn tin tomato puri tadi dan tambahkan ke dalam kuah.Kacau kuah tadi sambil tekan2 tomato supaya nampak berbiji dan hancur.
- Pastu masukkan herba oregano,kiub daging,garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan kuah mendidih hingga lebih kurang 7 minit pastu perlahankan api sampai api yg paling kecil.Biarkan kuah di renih dengan tudung separa tutup hingga kuah pekat lebih kurang 1-2 jam la.
- Taburkan keju parmesan bile menghidang.
Nota dapur : Kalo masukkan kiub daging tak buh garam pon takpe tapi kalo kurang masin ikut kalians lah nak masukkan ke tak.Ikutkan stail org Itali kuah ni kene renih lama lebih kurang 4 jam tapi lame2 kang abeh lak gas kat umah.Sejam pon dah ok kalo kuah nmpak pekat dan bile tuang atas spaghetti nampak cantik yang penting rasanyeee tu mst mabeless.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan