Mereka Yang Terbaik..!

12/04/2010

Makhluk Tuhan Paling Seksi Juga Sedap

Hujung minggu gini mesti ramai orang gik shopping sana sini kan..saya yang tak berkemampuan ni tk gik memana dah tu teringin plak nak makan ayam panggang macam kat Kenny Rogers tuh tak pernah makan pun lagik tak mampu nak makan kat situ daku miskin hina uhukss menyebutnya dah terasa ketar lutut..

Sebenarnya tanpa mengeluarkan belanja yang mahal pun kalians boleh dapat menikmati ayam panggang ala-ala Kenny Rogers versi lebih murah dan penuh kasih sayang..kredit pada kak TTM atas resepi yang melelehkan air liur ni..jeng..jengg..mempersembahkan



Resepi Ayam Panggang ala-ala Kenny Rogers versi lebih murah dan penuh kasih sayang


Bahan-bahan:-
1 ekor ayam saya beli dipasar tani Putrajaya(bersihkan takyah potong kecil-kecil)

Bahan-bahan perapan atau make up ayam :
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr(tak bubuh pun dah abis)
2 sudu besar gula perang
2 sudu herba campuran(tapi saya buh herba oregano dan basil je sebab tu je ada kat umah)
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega



Cara-cara:-

Memula kesemua bahan-bahan untuk makeup ayam dikisar dengan sedikit air.
Kemudian lumurkannya diseluruh ayam yang seksi tuh saya masukkan sekali ke dalam rongganya ya.
Perap selama 1 1/2 jam -saya perap semalaman
Sapukan sedikit mentega pada ayam lalu dibakar atau panggang.
Kemudian bakar ayam selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.(saya bakar lebih urang 45 minit)
Selepas 1/2 jam yang pertama,sapukan campuran minyak dan rempah yang menitis pada ayam supaya ayam tidak terlalu kering(saya cuma sapukan dengan lebihan bahan perapan je kuikui)
Setelah masak boleh dihidangkan dengan coleslaw atau kentang putar.
Tetapi tetiba saya malas plak nak buat kentang putar saya just masak kentang bersama lebihan bahan perapan dan tuangkan keatas ayam apabila ayam dah siap dibakar(sedikit pendurhakaan berlaku disini)






Nah saya panggang ala-ala ayam golek guna oven Elba je ya.Saya setting suhu 200'c selama 45 minit.Untuk pengetahuan kalians masa beli oven nih 3 tahun lalu memang tak disertakan sekali manualnya so kena try and error la ye.Pernah gak gik Sen Heng dulu bertanyakan tentang manualnya sempatla saya baca manual yang ada.


Dah siap bakar...auwwww seksinyaaaaa..kejadahnya plak buh tray kat bawah tu tak pasal susah plak nak hilangkan kesan arang yang melekat.Ada sesape ada petua tuk hilangkan arang pada tray nih.



Nah baru keluar dari oven..syukur tak rentung dan menjadik elok.Ini kali kedua saya panggang ayam guna oven pestime buat dulu buat sebelah je bakar pun dalam aluminium foil dan tak berapa sedap sebab guna sos BBQ yang dibeli kat pasaraya.Kali ni sedap plak daging ayam kelihatan licin dan lembab manakala bahagian kulitnya garing elok dan tak rentung.




Kenapa posisi si gadis manis ni dah rupa cam ayam panggang je muehehe..


Pesananku Buatmu:Lately ramai mengadu gambar dan resepi mereka dicilok tanpa sebarang kredit dan link pada blog memasing.Bagi saya kalo tak de unsur penderharkaan pada resepi tu biasanya saya takkan salin balik resepi tu just bagi link je pepandaila korang nak klik kan.Andainya nanti masakan kalians tu tak menjadik janganla segan nak tepeknya ianya lebih baik dan tak menyakitkan hati daripada ambik gambar orang lain tanpa kebenaran tuannya.





10 ulasan:

Elly & Emmy berkata...

ekekeh.. seksi betul ayam mu itu.. duk tertonggek gitu.. tapi kan.. koi nak geget ayam tecik yg tgh tido tuuuu.. gebuzzz..

NaniRostam berkata...

Baguslah oven tu....boleh gantung ayam macam tu...betul-betul ayam nih...

NaniRostam berkata...

*betul-betul ayam golek nih...

Cik Puan Nurul berkata...

eida:peliss jangan geget..kehkeh drumstick beliau memang sering jd mangsa geget
kak nani:huhu sebab tu beli oven tu dulu sbb promoter tu ckp boleh buat ayam golek laju je beli..yela nak beratur kat pasar ramadhan bukannya senang hhaha.

*Miss Geli^ berkata...

haihhhh...

sakitnya hati tengok makanan sedap tu...

nak try buat jugak la

::Mamalyna:: berkata...

nurul, datang pjaya ke? kalo tau, leh jemput datang umah...

awat qaseh tido cam tue... lebih kurang sameler posisi ngan ayam tue, hehehe

Cik Puan Nurul berkata...

miss geli:terai jgn tak terai mmg sedappp

mamalyna:yup haah selalu gak kalu ade peluang gi pasar tani tuh.putrajaya tuh mmg sokmo gik sbb tau jauh sgt pun kan ekekeke..ade wat makan2 ke aritu aiseh melepass hak3..sabtu baru ni nyaris je nk g alamanda tp kensel lak

awa berkata...

saya dah cuba ayam panggang seksi ni...lepas baru masak tu akak sapu mentega cair campur madu sikit...dia punye view pas tu amat mengiurkan lagi....maveles....tq kak.....

sarah mohamad berkata...

Sedapnyaaa kak. Tadi duk google resepi pastu jumpa blog ni. Marveles nampaknya ayam ni kekeke

Tanpa Nama berkata...

What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable experience on
the topic of unpredicted feelings.
my webpage - grumpy cat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...