Mereka Yang Terbaik..!

7/13/2011

Pavlova lagi..kali ni dengan buah markisa,sedap menyengat.

Sabtu lepas pi Cameron family day dengan famili MIL..hasil dari jenjalan cari pasal makan..tu cam biasala kan tak sah pi Cameron Highland(CH) kalau tak beli setoberi..haruslah beli meskipun seperti yang semua orang sedia maklum setoberi CH idoklah semanis yang dari obersi.Tapi apa salahnya bukannya tak boleh dimakan kan lagipun murah sajok kat sana dorang jual..dah menda bersepah takkan nak jual memahal kan..


selain buah setoberi,ade gak jagung mutiara yang manis bangat boleh dimakan saja juga keledek madu..tak lupa buah markisa atau passion fruit woo lama dah cari buah ni biasa makan jus dia yang dalam kotak tu je kali ni dapat makan yang fresh punye.


Pada mulanya ingat nak makan setoberi tu cicah coklat je tetiba rasa malas plak nak cairkan coklat tapi terlebih rajin membaking pavlova hahahahha..buat malam tadi makan juga malam tadi. nah tu diaa..buat dua lapis makan dengan whipping cream dan buah setoberi juga buah markisa..padanan yang sangat sesuai sebab pavlova manis,setoberi masam buah markisa plak masam-masam manis..ooooohhhhh


so yummmy..acik makan sepotong je yang lelain di makan oleh encik suami dan dak tecik.dorang memang suka sangat makan pavlova jarang tak abih kalau buat.ingat nak bagi single lady depan umah ecehhhh tapi ade orang segan plak nak antor.





ha nilah rupa buah markisa..gambo kredit pada ankel google..ada dua jenis satu kaler ungu satu lagi kuning..rasa buah ni masam-masam manis..bagus weh buah ni banyak khasiatnya sesuai untuk penghadaman,masalah sembelit,kencing manis,darah tinggi,kurangkan berat badan,asma,selesema dan blaaaa..blaaa google la sendiri memang banyaklah kebaikannya..










nota kaki :Ada beli kimcan atau bunga lily yang fresh tapi tak tau nak goreng celup tepung ke atau goreng biasa je tetiba cam malas plak nak masak menda alah tu padahal masa kat CH asik duk melantak kimcan goreng je kekdahnya.



3 ulasan:

TopsyTurvyMum berkata...

Baru aku tau passion fruit tu dlm BM markisa rupanya...
dedulu kecik2 pernah la ada kamus bergambar bagitau buah markisa ni tapi aku tak penoh la jupe kat kedai buah kat Raub tuu hahaha

Cik Puan Nurul berkata...

ye puan mak saya pung selalu duk mention buah markisa atau juga dikenali sebagai buah susu..saya beli buah tu pun sebab nak kasi kat mak saya dia nak tanam katanya..sebab dedulu masa kecik dia biasa makan buah ini..

HappyIrfa berkata...

pavlova..asik2 tgk kat blog je..x penah rasa pun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...