Mereka Yang Terbaik..!

8/02/2011

Edisi Berbuka : Ikan keli salai tempoyak

Walaupun berpuasa tapi kesibukannya mengalahkan hari tak posa dari sebelum terbit fajar membawak ke tengah malam memang bizi je..malah hampir sepanjang hari melekat kat dapur huhu..yelaa siang hari kena masak gak tuk si kenit..
Stail acik ni..kalo masak something pastu anak takmo makan,masak yang lain plak kalo orang lain anak takmo makan bagi jela susu ye dak..4-5 botol kenyang minum susu..anak buah acik gitulaa sampai maknya pening anak langsung takmo jamah nasi ke apa makin besor makin nak hadap ke susu jelaa..parah tu kan..hehe takleh camtu tau galakkan anak makan makanan seimbang macam manusia normal yang lain so si ibu or bapak kena kreatif la dalam penyediaan makanan tuk si kecil ni mungkin kena variasi kan la jangan la hari-hari masak menda yang sama kita yang besar ni bosan kalo gitu ye dak..so semalam dalam kepenatan ke sana ke mari pening gak kepala memikirkan juadah untuk berbuka tetiba pling!ada beli ikan keli dan kebetulan ada tempoyak apa lagi..hehehe
sebenarnya masakan ni antara feveret ku huhu..kalo ikan keli suka masak salai pastu buat kuah tempoyaknya pedas-pedas..biasa kalo kat kampung ikan keli tak masak gini masak kari huhu.
encik suami kalo ikutkan tak makan sangat ikan sungai,kalo makan pun tak beria la tapi dah duduk serumah dengan acik takde maknanya nak ngengada takmo makan..jawabnya kebuloq laa hahaha..
moh layan resepi simple jahh..walopun tanpa dapo arang berjaya gak menyalai ikan...memula nak salai guna oven tapi malas plak lantas guna idea seorang member masa bujang dulu dia memang suka masak kalo nak makan ikan bako dia salai atas kuali je siap balut daun pisang lagi hihi..aler kalo kat kedai makan pun bukan ke diorang tu bako ikan atas kuali leper gak kan..kann
Resepi ikan keli salai tempoyak(call mak kat kampung dulu untuk confirmkan bebahan hahaha)
Bahan-bahan
3 ekor ikan keli saiz sederhana disalai dulu kasi kering je ikan tu nanti
tempoyak suka ati banyak mana
seinci kunyit idup
cilipadi ikut ketahanan anak tekak nak bubuh banyak mana
sekeping asam keping
beberapa helai daun kunyit dan daun kesom
garam dan gula secukup rasa

cara memasak:

-ikan keli disalai wangi terlebih dahulu,acik salai atas kuali siap balut daun kunyit keh2..harum gak baunya cuma tak sekering di salai atas arang 
-tumbuk cilipadi dan kunyit
-masukkan semua bahan-bahan kecuali ikan keli kedalam periuk jangan lupa masukkan air secukupnya.
-biarkan sampai mendidih kendian masukkan ikan keli
-masukkan garam secukupnya jika perlu masukkan gula sedikit.
-hidangkan bila sudah masak.
Gini gaye la ghope lepas di masak...aromanya begitu menusuk...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...