Mereka Yang Terbaik..!

10/10/2011

Demam,Konvokesyen dan Nasi Ayam Tersedap..

Dua tiga hari ni badan memang rasa tak enak gitu..jantung asyik berdebar kencang,terasa mencucuk-cucuk pada bahagian dada..
badan rasa lenguh tak berdaya..
tak tau napaa..kadang-kadang rasa memberat di bahagian dada ini..nak bernafas pun jadi seksa
nah tajuk entri letak sekali harung..saja kang datang penyakit lemah itu ini mula la nak berblog pun takleh..sudahnya Jumaat lepas bebetul rasa tak sihat yang amat membawak ke hari sabtu demam panas la plak..
kalau ikutkan teringin nya nak berbungkus baring je tapi tak boleh sebab diamanahkan oleh bondaku di kampung halaman menemani Acu konvo kat PICC Ahad semalam..haihhh laaaa gagahkan diri gak sebab sepatutnya memang mak ngan abah yang beria-ria nak pegi alih-alih last minute ade hal yang tak dapat di elakkan pulakk..
mujurlah last minute jugak Acik adik den yang sorang lagi dapat ambik cuti semalam kalo ikutkan dia takleh cuti hari Ahad tapi dapat juga maka adelah yang boleh sama-sama meneman masuk dalam dewan nanti..sebab encik hasben harus menjadi Mr Mama jaga cik Qaseh kalo kami dedua pi masuk dewan Qaseh takda yang leh jaga..bukan takleh suh Acik tapi kesian pulak kat dia kalo-kalo nanti Qaseh buat perangai..seksa nak melayan nanti nak berdukung la..nak itu ini lahh..itupun semput gak abahnya baru separuh hari melayan si kenit tu..heheh si kenit tu pun duk tercari-cari maknya..
Mokcik-mokcik Qaseh gelakkan dak kenit ni yang verangans feeling America Next Top Model gituuuu..sekarang ni itu memang rancangan feveret dia pastu setiap kali nampak orang pegang kamera dia akan post ala-ala patah pinggang la..pegang rambut laaa.
masa dalam dewan duk pikir apalah Qaseh ngn abahnya buat kat luar..rupanya Qaseh wat pangai nak itu ini abahnya bawak balik umah huhuhu..lepak kat umah makan eskemmm
Semalam  sesudah subuh dah tercatuk kat PICC nun mujurlah Putrajaya tak jauh dari umah pastu balik umah ade la dekat kul 3pm gitu.adeh penat memang penat tapi adik-adikku itu minta nak makan nasi ayam..so takde nak rest-rest lagi harus cargas masak..mokcik-mokcik kononnya kata nak menolong sudahnya pakat dok membongkang..Qaseh jugaklah yang tak tido-tido teman mak masak ehh..
nah persembahkan nasi ayam tersedap..ni bukan puji diri sendiri yeaa tak tau nak bagi nama apa..tapi empunya resepi asal sendiri yang akuinya hahahahaha..tapi serius memang sedap dah dua kali buat tau..aroma nasi yang sedap masak dalam periuk sampai terbangun mokcik-mokcik dari tidor..
Daku memang penggemar nasi ayam..tapi aku paling tak suka nasi ayam goreng berempah nak-nak kalo ayamnya tu terlalu berempah dan digoreng terlalu garing..aku suka rasa semulajadi ayam tu dikekalkan sebab tu aku gemar masakan yang kukus-kukus dan bakar je..
nasi ayam tersedap ni resepi nya daripada Kak Nani Rostam..memang sedap licin nasi sepuyuk juga ayam seekor tau hahahahhaaaa..
guna beras basmathi memang sangat sedap daku masak 4 pot beras guna steamer rice cooker kira nasi ayam kukusla..lembut dan digemari ramai..aromanya cukup menusuk kalbu..bau daun pandan yang ditumis dengan mentega dan rempah ratus segala..menariknya dimasukkan susu segar dan menggunakan 100% air rebusan ayam..Qaseh paling suka makan sebab nasi ayam ni ade rasa bukan tawar hebeh semata-mata..
tak lengkapla nasi ayam tanpa sup yang memikat,kuah lada yang pedas manis juga kuah kicap hasil perapan ayam..comel dak ramekin bentuk hati itu..heheh tu hasil rembatan kat Daiso 2-3 bulan lepas..
sekejapan je semua ni licin buat seekor ayam saiz comel..kalo guna yang besar nanti susah daku nak gantung goreng dalam periuk..ayam diperap,kendian di rebus dalam sup yang mendidih pastu perap semula ngan kicap,madu,sos tiram dan minyak bijan sejam lepas tu baru digoreng secara deep fry dalam periuk..
tukang potong ayam aku suh mokcik Qaseh..sebab dia nak makan sangat kan heheheh lg pun ada pisau kapak yang baru super duper tajam memang best la potong ayam..
teringat-ingat..mujur semalam sempat gak dak dua orang tu tapau sikit tuk bawak balik umah..diorang tu jenis tak makan banyak tapi penangan nasi ayam boleh lak bertambah-tambah..so kalians kena la cuba resepi Kak Nani ni..sebab memang sedap..Bak kata Kak Nani walopun kita dah terer masak sesuatu tak salah nak mencuba resepi atau masakan orang lain ye dak..ni beliau yang cakap sendiri padaku dulu sebab beliau selalu beli kek dan kuih muih orang lain walopun dah terer benor membaking heheheh..
Kak Nani tak beritahu sukatan secara detail dalam blog dia so korang kena agak-agak sendiri la yeaa ala campak-campak jadi sedap hihi daku pun buat secara agak-agak juga takde sukatan tertentu..tapi memang ho chak tak rugi masak konpem licin..

3 ulasan:

*Miss Geli^ berkata...

bila nak masak nasik ayamuntuk aku pulak?

Cik Puan Nurul berkata...

maghi umah laa..set time bebilaa

.::Lynn::. berkata...

cantiknya bekas love tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...