Mereka Yang Terbaik..!

9/11/2012

Bukan sekadar menurunkan berat badan tetapi menukar terus gaya hidup sihat untuk selamanya

Maaf sebab lambat nak hapdate tentang hal yang pernah aku janjikan sebelum ini..
Untuk pengetahuan semua aku bukanlah pakar kecergasan mahupun pemakanan yang bertauliah maka apa yang aku kongsikan di sini berdasarkan pengalaman diri sendiri dan juga hasil rujukan daripada mereka yang lebih pakar.

Sebagai mukadimah,biarlah aku kisahkan tentang diri aku dahulu..
Sejak kanak-kanak hingga dewasa aku tak pernah mengalami apa itu kegemukkan..sebaliknya aku adalah seorang yang underweight kurus kering kontang..tak becak kata kawan-kawan aku yang lelaki di zaman remaja dulu..apa ke maknanya pun aku tak tahu.Tetapi biasa sangatlah di ejek dan di sindir sebagai cicak kobin lah dan memacam lagi.
Pernah sekali aku berdiri depan cermin sambil memperagakan tubuh kering ku ini..kakak aku selamba je melahar aku ''tak payah nak tengok sangat..punggung pun takda''
kejam sangat kan..

sampai aku rasa nak minum susu yang boleh menaikkan berat badan lagi time tu hikhik..
Aku mula mengalami peningkatan berat badan secara perlahan-lahan jika tidak salah setelah aku bertunang,sebenarnya aku ada gastrik dan aku selalu sangat skip makan kira tak menentulah waktu makan.Jadi selalulah kena gastrik sampai pengsan pun ada.Dah bertunang ada yang tersayang kan beliau seringlah menasihati aku supaya makan jangan tak makan..
Bila aku dah mula suka makan aku dah takda skip-skip lagi makan dah tu  kerja shift memang tak menentu dahlah tidur pun tak menentu makan pun sama tak kira malam pagi petang kan.

Kemudian bila dah kahwin..aku pun macam biasa seronok nak masak untuk suami dahtu tak reti plak nak masak sikit..masak ala-ala nak bagi satu keluarga makan padahal 2 orang je yang makan kan..time ni aku masih bersaiz S tetapi sudah mula rasa ketat sana sini.

Hampir setiap hari aku jadi DBKL tukang habiskan sisa makanan sebelum nak basuh pinggan kan..yela sayanglah nak buang dahtu apalagi ngap masuk mulut la kan.
Setelah mengandung berat takdalah naik banyak sangat lebih kurang 12kg ini pun aku anggarkan berdasarkan berat yang di timbang masa kali pertama buat buku merah tu kan.

Semuanya bermula selepas bersalin disebabkan melahirkan anak secara pembedahan aku tak berpeluang nak pakai bengkung ketat-ketat(masa ni tak tahu ada bengkung moden)tak bertungku beria.Selera makan time dalam pantang pun boleh tahan gak asyik lapar je hihi.

Lepas habis pantang  aku timbang berat adalah hilang dalam 10 kg dan berat itu statik hingga anak umur setahun.. tambahan waktu tu rajin gak aku bersenam secara perlahan-lahan di taman setiap minggu.masuk tahun kedua makan dah tak berapa nak jaga dah tu rajin plak mencuba pelbagai resepi itu ini kan.Usia pun semakin meningkat,metabolisma pun semakin menurun jika kurang bersenam dan jaga makan maka berat senanglah naik kan.Berat mula naik..aku ada gaklah mencuba macam-macam siap pernah beli produk kuruskan badan yang popular dan  mahal harganya tapi aku cuba satu kotak je..tak berbaloi pun nak teruskan sebab memang tak mendatangkan apa-apa kesan pun.

Kesudahannya awal tahun lepas aku bertekad nak kurangkan berat melalui cara yang paling selamat dan tidak mahal iaitu kawal makan dan bersenam  malangnya aku cuma berusaha sekerat jalan..2 bulan berusaha dengan ilmu yang kurang beserta semangat juang yang suam-suam kuku tengok berat susah nak turun aku berputus asa dan kembali melantak sesuka hati..akibatnya suatu mimpi ngeri yang menjadi kenyataan melanda hidup aku..apakah yang terjadi pada aku?ketahuinya pada entri yang akan datang..
jeng..jeng..
jangan marah arr

 Bersambung...

3 ulasan:

Ibnu Kassim berkata...

baa~ CAK!!

tanda bahagia tuuuuuu~

Yati Omar berkata...

Salam perkenalan,

Saya pun dulu cam awak masa lepas bersalin anak 1st...masa b4 pregnant 48 kg, lepas bersalin anak 1st tu dok maintain kat 52-54 kg, pusing2 situ jer...
tapi lepas bersalin anak no. 2 ni haa...ada perubahan yg ketara. saya turun 1.5 kg setiap bulan selepas pantang. masa anak umur 6 bulan, berat dah 50 kg. Now tgh berusaha nak dptkan berat original 48 kg balik :-)

Jemput singgah blog saya

http://mama-iloveu.blogspot.com/

TQ

Yati Omar berkata...

Salam perkenalan,

Saya pun dulu cam awak masa lepas bersalin anak 1st...masa b4 pregnant 48 kg, lepas bersalin anak 1st tu dok maintain kat 52-54 kg, pusing2 situ jer...
tapi lepas bersalin anak no. 2 ni haa...ada perubahan yg ketara. saya turun 1.5 kg setiap bulan selepas pantang. masa anak umur 6 bulan, berat dah 50 kg. Now tgh berusaha nak dptkan berat original 48 kg balik :-)

Jemput singgah blog saya

http://mama-iloveu.blogspot.com/

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...