Mereka Yang Terbaik..!

9/15/2011

Hidangan ringkas buat si kecil..mari mencuba

Jom layan resepi mudah buat anak-anak yang cerewet makan..
Bebola Daging ala Ikea
Resepi daripada Yok Makan
Bebola Daging
Bahan-bahan
Bebola Daging Instant Azmi-boleh buat sendiri kalau rajin
1 Sudu besar butter untuk mengoreng
Sedikit Worshire sauce
Gravy
Bahan-bahan
Lebihan "dripping" dari mengoreng
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum.
Satu cawan susu penuh krim
garam dan perisa secukup rasa dan sedikit lada hitam.

Gravy ni sebenarnya dibuat dari "dripping" minyak daging yang digoreng atau diroast.

Bila kita angkat bebola daging dari kuali akan ada sedikit dripping.
Tambah satu sudu butter.
Biarkan cair.
Setelah cair, tambahkan 2 sudu tepung gandum.
Kacau sehingga naik bau.
 tambahkan susu penuh krim selepas ini.
Jangan lupa untuk mengacau supaya susu tidak pecah.
Bolehlah tambah garam dan perisa secukup rasa dan sedikit lada hitam.
**sebenarnya boleh ditambah memacam seperti kentang putar,brokoli kukus atau jagung dan sebagainya..boleh ushar resepi lengkap di sini..acik buat yang simple je sebab Qaseh tak berapa gemar ngan brokoli kecuali yang di goreng celup tepung macam kat Cameron Highland tu.
Selain itu kalian boleh gak mencuba resepi ini .
Mayonnaise Saucy Chicken(Qaseh dan abahnya sangat suka)
resepi daripada love2cook
Ingredients :~
1 whole chicken ~ cut free form
2 eggs
1 tsp coarse blackpepper
salt
2 tbsp plain flour
1 tbsp cornflour

for the sauce:
3 tbsp chilli sauce
2 tbsp sweet & sour sauce ( may sub with tomato ketchup )
1 tbsp sweet soy sauce (optional)
4 tbsp mayonnaise
cooking oil to fry
1 tbsp olive oil for sauce

Method :~
Clean chicken, pat dry with paper towel.
Beat eggs in a bowl. Mix in blackpepper, salt, flour and cornstarch.
Add chicken pieces in and rub thoroughly with the egg mixture. Marinate for 30 minutes.
Deep fry the chicken pieces until cooked. Drain on a paper towel.
Now make the sauce. Heat olive oil in a saucepan. Add all sauces except for mayonnaise. Stir and add in the fried chicken pieces, mix. Turn off the heat.
Add mayonnaise to the chicken, mix and coat well. Dish out immediately and ready to be served.



SELAMAT MENCUBA..SEMUA SEDAP-SEDAP WEH..PASTI ANAK-ANAK SUKA..


**motip skema je karangan acik ari ni..mood sedeyy sebenarnyaa hukhuk.

3 ulasan:

cik asam jeruk berkata...

perrgghh da la pose arini..terliur2 pulak tgk..gugugug :P

aimaniman berkata...

sedapnya, rajin mama dia masak tok sikecil, kalau akak, apa yg abah n mama makan, anak kecik mama pun makan,... isshhh malas aar nak masak dua tiga kali...

Cik Puan Nurul berkata...

huhu xdelah rajin mana pun..mak pak makan sama je ngn anak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...