Mereka Yang Terbaik..!

9/22/2011

Makan sampai lebam..

Rentetan duk membeli udang minggu lepas maka lauk udang je la jadi santapan..tu la masa raya hari tu dok bosan makan ayam sampai rasa nyampah ngan mak hayam eh daging ayamm..
sebenarnya udang ni banyak masakan boleh dibuat..paling koman buat rencah dalam sayur ka..bihun bodo ka..apa-apa pung boleh kan..
jom cekedaut apa yang terjadi pada udang hasil jalaan pasar tani..
Biasanya kalau udang galah acik masak olek-olek udang galah tapi boring ahh masak yang tu je kan..maka terai yang lebih internasionaleyyy..hahaha western food kah?idoklaaah..
Udang galah stail Vietnam..hikhik internasionaley la jugakk kan
mudah giler resepi ini ye hadek2..
Bahan2:
1kg udang galah-dibersihkan,acik buat 11 ketul udang galah saiz sedang2 comel
sedikit sos tomato
sedikit sos cili
halia seinci-dicincang
2 ulas bawang putih-dicincang
sedikit minyak herba cili-tak buh pun takdok ganti minyak masak biasa
5gm serbuk cili-takdok gok
gula dan garam secukup rasa
cara memasaknya:
-memula panaskan minyak masak(myk herba cili)dlm kuali pastu tumis bawang puth dan halia sampai wangi .
-pastu masukan sos cili,sos tomato dan serbuk cili.acik tambah sos sweet sour saje nak sedapkan lg.kacau rata hingga sebati.
-masukkan air sedikit dan gula juga garam secukup rasa.kacau sampai mendidih.
-last sekali masukkan udang kacau hingga semua bahan sebati dan kuah menjadi pekat.
-angkat dan hidangkan.
**tak pedas sangat sebab tak buh serbuk cili ke apa tu kan,maka sesuai la tuk anak-anak mentekedarah sekali.
sumber resepi,majalah rasa tahun bila tak ingat lama dahhh hihi..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...