Mereka Yang Terbaik..!

8/05/2011

Edisi Hantu Kerabu: Kerabu bihun..pernah rasa?saya sudah

Taip lelaju gini la acik time ramadhan tiba2 rasa tak cukup time wehh..ntah kejar pebenda pun tak tahu..hehehe saja nak share resepi mudah untuk sesapa yang suka tidor atas piyuk nasi time nak bersahur kan..supaya rasa selera nak menjamah nasi..tapi buat ni untuk encik suami, ai gigih sahur hari-hari dengan oat dan kurma sajokkk..tapi tetap meratah gak kerabunyaa hehehehe..
Deko nampak cam tak menarik je kan takpe buat pun untuk masuk dalam perut gigih pepagi buta tau bangun rendam bihun muahahaha..ok kalo guna bihun EKA sekejapan je yea rendam dalam 5 minit dah lembut bihunnyaa.meh nak tempek resepinya amik dari majalah rasa hat bila tak tau..banyak ade kat umah ni hehehe..
Kerabu Bihun
bahan-bahan:
200gm bihun-celur ngn ayo panas
20gm taugeh-celur gak kalo rajin
3 helai kubis-dihiris halus
cilipadi-dihiris halus gak
sebiji limau kasturi
sedikit belacan,seulas bawang merah dan sebiji cilimerah ditumbuk dan digureng.
garam secukup rasa.
**tumbuk bawang merah,belacan dan cilimerah sampai lumat,kendia panaskan sedikit mnyak dalam kuali dan goreng sekejap.kendian campurkan kesemua bahan ke dalam bihun yang telah dicelur tadi.gaul rata jangan lupa perahkan limau kasturi dan perasakan dengan garam..
Kadang-kadang memang mencabarkan bila ade yang belum boleh berpuasa dalam umah ni pastu asik nak mentekedarah dah tu asik tak abis makan pun hua huaa..kelmarin saje malas nak masak beriaan buat kat si kenit ayam goreng oat...perghh dah la bubuh oat tu banyak bila goreng kemain rangup lagi dah tu sikenit tu makan kemain berselera maknya yang tengok ni..terasa hazabbbbnyaa.
ni baru lepas goreng angkat dari kuali..sebenarnya Qaseh tak suka makan ayam kalo bahagian isi dia cuma suka kepak ngan peha je atau pun yang ade banyak tulang.kalo yang banyak isi dia akan kunyah tapi tak telan last-last dia keluarkan balik..so bahagian dada yang banyak isi tu dipotong la kecil2 dan dibuat ayam goreng oat supaya menarik minat si kenit ternyata dia dok makan tak henti-henti hehehehehe..

4 ulasan:

♥cikmOt♥ berkata...

masak apa pun, time ni seme nampak menyelerakan...huhuhu

Asyieq-iN Rkey berkata...

kerabu megi pon sedap wohhh

Cik Puan Nurul berkata...

cikmot:
yuppp..perangai pelik masa kecik2 dulu nmpk buah jambu siap simpan elok dalam peti konon nak makan malam nnt last2 harammmm

asyieq:
megi?murtabak atau cekodok penah la dengar hehehe

shawn razaleigh berkata...

tak pernah pulak mkn.. mcm sedap je. awrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...