Mereka Yang Terbaik..!

6/10/2011

Santapan berbuka puasa

Wahh..semalam akhirnya hajat kesampaian dah lama dah duk ngidam nak makan..cer teka cer teka nak makan apa.. taraaaa..ni haa Spaghetti angel hair Marinara..nyummmmsss..biasanya kalau guna seafood buat spaghetti aglio olio je hehe sebab sangat mudah hokayy..tidak buat Bolognes dan juga Carbonara feveret dak Qaseh tidak pun baked pasta nyum nyum..walopun bahan-bahan tak begitu mencukupi tapi tekak nak makan gak so apa boleh buat kan buatla juga bukan nak masuk tekak orang lain pun den gak nak makannya..jadikla juadah berbuka puasa..kelmarin yang lepas buka puasa orang belanja semalam je baru masak sendiri heh..hehh



Resepi Spaghetti Marinara..diambil dari Kak Nor yang resepi asalnya dari sini..meh terai sure bertambah-tambah punya


ingredients:

1 packet spaghetti -saya guna angel hair punye sebab halus dan sedap berbanding yang biasa besar gabak tu kan
some olive oil
salt
water
Boil all the above till al dente and drained.

Sauce:-
1 small bottle PREGO' tomatoes sauce + 1 bottle water(same bottle) or more -sos prego xde kat kedai so guna tomato puree yg biasa guna buat sos pasta tu
1-2 tomato diced/chopped
1 carrot shredded
1 big onion diced
2 garlics diced/chopped
1 capsicum diced-(optional)
1 small can button mushrooms slice
some medium prawns
some squids
$2 lala-(or mussels,optional)-xde tak bubuh pun huhu
1 tbsp chili powder-(optional kalau nak pedas)
2 tsp Italian herbs
1 tbsp pepper
1 tbsp black pepper
1 cube chicken stock
salt to taste
oil

mozzarella cheese shredded sprinkle on top
cheddar cheese shredded sprinkle on to
parmesan cheese sprinkle on top

Method:-
Heat oil and saute garlics, add in onions and stir till soft. Add in carrots,capsicum, and stir well. Add in chili powder,pepper,black pepper, Italian herbs,chicken cube and stir. Add Prego sauce, mushrooms,prawns, squids and lala and stir well. Add in water to estimate how much runny preferred, if wants thick then less water. Add salt let simmer for a while and turn off heat.
Pour onto boiled spaghetti and sprinkle with mozzarella, parmesan and cheddar cheese. Ready and serve hot


Qaseh dengan abahnya makan kemain lagi sampai licin hehe..kalah orang yang berpuasa biasanya diorang tu tak berapa sangat kalau spaghetti tapi kali ni amboi melantak..boleh buat selalu laa(padahal memang selalu buat cuma bukan marinara)

1 ulasan:

nelly berkata...

lapar dah ni ~ hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...